Maahanmuuttajien työllistyminen

imigrant work

Maahanmuuttajien työllistymisestä liikkuu todella paljon erilaista tietoa, joka valitettavasti suurin osa on täysin faktaan pohjautumatonta tietoutta. Onkin tärkeää että asiat erotetaan toisistaan ja keskustelut käydään faktoihin perustuvilla tiedoilla eikä ns mutu tuntumalla.

Nyt luettelemme muutamia faktoja, jotka toivottavasti mahdollisimman monia pääsemään eroon harhaluuloista joita tämän asian tiimoilla on runsain määrin.

Faktoja ovat esimerkiksi, että henkilöt jotka ovat muuttaneet Suomeen nuorella iällä, työllistyvät muita maahanmuuttajia helpommin, maahanmuuttajanaiset ovat huomattavasti useammin työttöminä kuin miespuoliset maahanmuuttajat, mitä pidemmän aikaa henkilö on asunut Suomessa..sitä pienempi vaara hänellä on jäädä työttömäksi, hyvin koulutetut jo kotimaassaan työllistyvät helpommin myös Suomessa, henkilöt jotka muuttavat Suomeen työn takia tulevat mitä todennäköisemmin pysymään työelämässä myös jatkossa ja mitä parempi henkilön kielitaito on (suomi, ruotsi, englanti) sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on työllistyä.

Valitettavasti tutkimus huomasi että maahanmuuttajilla íkä vaikuttaa nopeammin työnsaantiin kuin kantasuomalaisilla. Ikäsyrjintää harrastetaan jostakin syystä helpommin maahanmuuttajien kohdalla.

Työllistymiseen vaikuttaa myös maahanmuuttajan lähtömaa, eli tässä on huomattu olevan selkeitä eroja siinä keitä halutaan työllistää. Valitettavaa ja yllättävää onkin se miten paljon henkilön kotimaa vaikuttaa työllistymiseen ja työelämässä vahvasti mukana pysymiseen.

Nyt tavoitteena on kouluttaa ja työllistää vähintään 2000 maahamuuttajaa seuraavan kolmen vuoden kuluessa. Projektissa ovat mukana Sitra ja Työ-ja elikeinoministeriö. Ideana on työelämälähtöinen koulutus, jossa koulutettavat siirtyvät työelämään jo neljän kuukauden kuluttua opiskelun aloittamisesta. Tämän toivotaan työllistävän maahanmuuttajia entistä paremmin.