Mitä tehdä, kun ovet jatkokoulutukseen eivät aukeakaan?

Opiskelu

Opinnot

Suuren kilpailun, kovan tason ja koulutuspaikkojen melko vähäisenkin määrän vuoksi joka vuosi joku joutuu pettymään, kun ovet eivät aukeakaan unelmien jatkokoulutukseen ensiyrittämällä, eikä välttämättä toisellakaan kerralla. Tämä vetää varmasti mielen kuin mielen maahan, mutta tähän fiilikseen ei ole syytä jäädä vuodeksi makaamaan, vaikka se ensin tuntuisikin maailmanlopulta. Vaihtoehtoja kun on kuitenkin monia erilaisia, ja yhden oven sulkeuduttua, oppiikiin näkemään muita reittejä ja vaihtoehtoja.

Elämästä ei ole välivuosia

Monesti sitä kutsutaan välivuodeksi, kun ei pääsekään suoraan koulun penkiltä toiselle koulun penkille. Se, että tekee jotain muuta välissä, ei kuitenkaan suinkaan tarkoita, että olisi jostain yleisesti hyväksytystä aikataulusta jäljessä, tai tekisit jotenkin vähempiarvoisia asioita. Päinvastoin, esimerkiksi lukionjälkeinen aupair -vuosi, työelämässä oleminen tai jonkin aivan muun opiskelu kuin mitä alunperin suunnitteli, voi avata täysin uusia perspektiivejä ja muuttaa maailmankatsomusta pysyvästikin.

Pettymykset kuuluvat osana elämään

Se on täysin normaalia, että ensin harmittaa, jos monet kaverit pääsivät haluamaansa kouluun, mutta itsellä ei ole vielä tiedossa tulevaisuudensuunnitelmia. Tämän alkujärkytyksen jälkeen kannattaa kuitenkin katsoa reippain mielin eteenpäin, ja jopa nauttia tästä tilanteesta. Nyt voit nimittäin täysin miettiä, että mikä juuri sinulle on tärkeää, ja mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa. Useimmiten välivuonna on syytä suunnata työelämään toimeentulon turvaamiseksi. Tämäkin voi tehdä oikein hyvää, sillä aiemmat kesätyöt, harjoittelut tai tet-viikot ovat kuitenkin vielä melko pieniä pyrähdyksiä työelämän puolella. Nyt on siis oivallinen mahdollisuus tehdä tutkimusmatkaa itseensä, että mitä haluaa tehdä, ja mitä ei.

Epävarmuus on yleistä

Hyvin monet ovat peruskoulun, lukion tai ammattikoulunkin jälkeen epävarmoja, että mitä haluaisivat opiskella tai tehdä tulevaisuudesssa. Opinto-ohjaus kouluissa on melko minimaalista, joten ei auta kuin itse ottaa selvää. Välivuonna voitkin kerryttää monenlaisia kokemuksia, ja jokaisesta kokemuksesta on hyötyä ja kaikesta oppii jotain. Sekin on hyvä, jos opit tunnistamaan itsestäsi, mitä et halua tehdä. Tämän vuoden aikana voitkin löytää täysin uuden suunnan elämällesi eikä välttämättä tämä koulu, johon niiin kovasti halusit, tunnukaan enää omalta jutulta. Nyt on siis hyvä aika tunnustella, haluaako hakea sinne vielä uudestaan, vai mikä tie tuntuu itsestä tärkeältä. Ja mikä parasta, sinulla on koko elämä aikaa ja oppia ikä kaikki!

Opiskelu