Työskenteleminen ulkomailla

Työskenteleminen ulkomailla on mielenkiintoista.

Työskenteleminen ulkomailla on mielenkiintoista.

Jos Suomessa oleminen tai sopivien töiden löytyminen tuntuu haastavalta, on erittäin hyvä vaihtoehto suunnata työnhakuun kohti Eurooppaa. EU:n myötä sisäinen liikkuvuus on helpottunut entisestään, joten töitä voi tehdä käytännössä missä jäsenmaassa tahansa. Kyse on lähinnä siitä, mistä itseään kiinnostavia töitä löytyy.

Huomioi kielitaito

Monissa suurissa Euroopan maissa voi kielitaito olla ratkaiseva asia asumisen ja työllistymisen kannalta. Esimerkiksi Ranskan pienemmissä kaupungeissa olla asuminen vaikeaa, jos ei osaa sanaakaan ranskaa. Sen sijaan englanninkieliset maat, kuten Iso-Britannia ja Malta, ovat ulkomaalaisen kannalta huomattavasti helpompia maita, sillä virallinen kieli on englanti.

Tämän asian johdosta kannattaakin miettiä, mikä olisi itselleen sopiva asuinpaikka. Yksi vaihtoehto on myös, että ilmoittatuu vaikka työväenopiston kursseille ennen muuttoa hiomaan kielitaitoaan.

Etsi vinkkejä netistä

Paikalliset työnhakutavat voivat poiketa perinteisesti suomalaisista. Kannattaa siis etsiä internetistä lisätietoa, katsastaa vaikkapa internetin verkostoista apua tai vaihtoehtoisesti hakeutua asiantuntijan puheille. Käytännössä siis vinkkejä löytää, kunhan vain itse jaksaa haarukoida sopivia lähteitä. Esimerkiksi Facebookissa on useita ryhmiä, joissa voi kysellä vinkkiä suomenkielisiltä paikallisilta.

Suhtaudu avoimesti uusiin haasteisiiin

Ennen lähtöä on hyvä miettiä, millaisia tavoitteita asettaa itselleen ulkomaille muuton suhteen. Haluaako itse mieluummin hankkia arvokasta kokemusta vai edetä urallaan eteenpäin? Esimerkiksi Espanja voi olla monen unelmakohde, mutta työnhaku voi olla vaikeaa ilman erittäin hyvää kielitaitoa. Monet suomalaisfirmat hakevat kuitenkin esimerkiksi puhelinmyyjiä tai asiakaspalvelijoita, jotka toimivat ulkomailta käsin.

Kelpaisiko etätyö?

Hyvä vaihtoehto on myös itsensä työllistäminen ammattiin, joka ei katso asuinpaikkakuntaa. Internetistä voi etsiä portaaleja, joissa tarjotaan erilaisia freelancer-töitä etänä. Digitalisoitumisen myötä tällaiset työt eivät enää katso asuinpaikkaa, vaan niitä voi tehdä maasta riippumatta. Kannattaa siis ehdottomasti kartoittaa erilaisia mahdollisuuksia, pakata rohkeasti matkalaukku ja suunnata kohti uusia haasteita! Kotiin on aina helppo palata, jos sopeutuminen tuntuu vaikealta.